Adriaan Viruly 1905-1986


Terug naar de beginpagina Door naar de volgende pagina


De mooiste manier om iets van de geschiedenis van de luchtvaart mee te beleven, is aan boord van historische vliegtuigen. De DDA vliegt momenteel met de DC-3 PH-DDZ, beschilderd in de kleuren van de allereerste Dakota van Martin's Air Charter. Na een grondige restauratie is met ingang van het vliegseizoen 2001 ook de PH-PBA weer in de lucht, dit is het voormalige regeringstoestel dat veel door prins Bernhard gevlogen werd.


Voor wie geïnteresseerd is in de historie van de luchtvaart, bood het foto-archief van de website van de KLM vroeger een aantal bijzonder mooie plaatjes, maar enige tijd geleden is ook dit wegbezuinigd. Schande!


Het Aviodrome herbergt een interessante collectie historische vliegtuigen, foto's, documenten etcetera. Om het verleden van de luchtvaart nog directer te kunnen beleven, worden ook rondvluchten met historische vliegtuigen als de Catalina, Fokker Friendship, Antonov An-2 en Fokker S-11 georganiseerd. Daarnaast geven de DC-2 Uiver en de Lockheed Constellation demo's op vliegshows en worden op Lelystad met enige regelmaat fly-ins georganiseerd voor bijzondere soorten toestellen. Kortom, een museum waar beweging in zit!


En nou we het toch over de Uiver hebben, voor de echte fans is er zelfs een speciale site gewijd aan dit voor de Nederlandsche luchtvaartgeschiedenis zo belangrijke vliegtuig, voorzien van fraaie foto's en interessante informatie.


Minder bekend, maar daarom niet minder interessant is de geschiedenis van Frits Koolhoven en zijn vliegtuigen. De Stichting Koolhoven Vliegtuigen is opgericht om de herinnering aan deze Nederlandse ontwerper en constructeur levend te houden.


Alle Nederlandse websites over luchtvaarthistorie. - All Dutch websites on aviation history.Voor iedereen die nog meer informatie zoekt over de Nederlandsche luchtvaartgeschiedenis: hier vind je een voortreffelijk overzicht van een groot aantal sites over dit onderwerp.


De website van Schiphol is vooral gericht op de reiziger van nu. Terwijl een foto-archief ook hier toch niet zou misstaan...


Wie op de hoogte wil blijven van de laatste ontwikkelingen op het gebied van luchtvaartbeleid, vindt bijzonder veel informatie op de website van het Ministerie van Verkeer en Waterstaat. Ook kan het Nederlandse luchtvaartuigregister on-line worden geraadpleegd.


Reacties, commentaar, aanvullingen? Stuur een e-mail naar Leo Bakker!